Be ZEN

Zenhabits - 5 igen erős érv, hogy miért egyél lassan írta: mudlee - January 04 2014

Mielőtt elkezded olvasni, nézd meg ezt is, hogy tudd, miről van szó: Mi az a Zenhabits és miért fordítok cikkeket?
Eredeti cikk: 5 Powerful Reasons to Eat Slower


Az egyik probléma azzal, ahogy manapság élünk, az az, hogy sokan közülünk végig hajtják az egész napot, úgy, hogy közben nincs idejük semmire... és amikor egy kis idejük van arra, hogy egyenek, akkor zabálnak.

Egyenesút a stressz, és az egészségtelen élet felé.

Egy egyszerű, de annál erőteljesebb elhatározással el tudjuk kezdeni az ellenkezőjére fordítani ezt az életmódot. Nehéz lesz? Egyáltalán nem. Harapj kisebbeket, rágj minden falatot lassan és sokáig, és élvezd az étkezésed hosszabb ideig.

Ez néhány extra percet fog igénybe venni minden egyes étkezésnél, de ennek ellenére igen erőteljes hatása lesz.

Talán már hallottál a „Slow Food” mozgalomról (angol), mely Olaszországban indult el, már lassan húsz éve, hogy szembeszálljon a gyors-étkezéssel. Minden, ami a gyors-étkezés, az a „Slow Food” nem.

Ha már olvastad a „Slow Food” nyilatkozatot (angol) akkor, láthatod, hogy ez nem csak az egészségről szól - ez egy életstílus. Akár el akarod fogadni ezt a felfogást, akár nem, van néhány ok, melyet nem árt, ha megvizsgálsz, miért is érdemes lassabban enni:

  • 1. Leadhatsz vele pár kilót. Az egyre gyarapodó számú tanulmányok megerősítették, hogy azzal, hogy lassabban eszel, kevesebb kalóriát fogyasztasz - valójában ez elég ahhoz, hogy 9-10 kg-t fogyj egy év alatt, anélkül, hogy bármit máshogy csinálnál, vagy ennél. Az ok az, hogy az agyunknak 20 perc kell, hogy azonosítsa: tele vagyunk. Ha gyorsan eszünk, anélkül tudunk tovább enni, hogy az agyunk felfogná és jelezné, hogy már elég! Ha lassan eszünk, van idő arra, hogy realizáljuk, tele vagyunk, itt az ideje abbahagyni. Persze, még mindig azt mondom, alapvetően egyél egészséges ételeket, de ha csak súlyt szeretnél leadni, akkor is jó, ha ez életed részéve teszed ezt a felfogást.
  • 2. Élvezd az ételt. Ez az egy ok már magában elégnek kellene, hogy legyen, szerintem. Nehéz úgy élvezni az ételt, hogy ha csak letömöd a torkodon. Azt hiszem, rendben van, ha egy kis egészségtelen valamit eszel, ha lassan, kis mennyiséget eszel belőle. Gondolj bele: azért eszel nem teljesen egészséges ételeket (desszert, fagyasztott étel, pizza), mert jó ízük van. De ha gyorsan eszed meg, mi az értelme? Ha lassan eszed meg, ugyanazt a finom ízt kapod meg, csak kevesebb kerül a gyomrodba. Ez a gondolkodásmód nekem bejön. A másik oldalról, úgy gondolom, boldogabb leszel, ha jó minőségű, finom ételt eszel, és mindezt lassan. Legyen minden étkezés egy gasztronómiai élmény, nem csak egy dolog, amin túl kell lépni, két irtó stresszes tennivaló között.
  • 3. Jobb emésztés. Ha lassan eszel, és jobban megrágod minden falatod, akkor jobb lesz az emésztésed. Az emésztés igazából már a szájban elkezdődik - a nyál által -, szóval minél többet „elvégzel” itt, annál kevesebb munka marad a gyomornak. Ez rengeteg emésztési problémára megoldás lehet.
  • 4. Kevesebb stressz. Lassan enni, és figyelmet szentelni a folyamatnak egy tökéletes gyakorlat a figyelemre, az odafigyelésre. Légy ott, abban a pillanatban, és ne arra figyelj, hogy mit kell majd utána (rohanva) csinálnod. Amikor eszel, egyél, ne foglalkozz mással. Ez a jellegű jelenlét, úgy hiszem, el fog vezetni egy kevésbé stresszes élethez, és egy hosszan tartó boldogsághoz. Próbáld ki!
  • 5. Lázadás a gyors-étkezés és a gyors élet ellen. A mi kiszámíthatatlan, gyors-tempójú, stresszes, zavaros életünk arra ösztönöz, hogy egyél gyors-ételt, gyorsan. Ez az életmód dehumanizál minket, egészségtelenné tesz, stresszessé, és boldogtalanná. Minden nap hajtunk, egyik értelmetlen dolgot csináljuk a másik után, anélkül, hogy hagynánk egy kis időt annak, hogy éljünk, élvezzük az életet, kapcsolatot teremtsünk egymással, emberek legyünk. Ez nem egy jó dolog szerintem. Ehelyett, lázadj ez ellen az egész életmód és filozófia ellen... például egy kis aprósággal: egyél lassabban. Ne egyél gyors-ételt. Egyél egy jó étteremben, vagy válaszd a legjobbat: főzz magadnak és élvezd ki teljesen. Kóstold meg magát az életet!

Összes írásom →

Comments